Újabb kihívás előtt az ifj. Érdi – Patkó páros

2015.09.22 19:58

0

 

Idei harmadik ERC-s megmérettetésére készül az ifj. Érdi-Patkó-Mitsubishi trió, szeptember utolsó hétvégéjén kerül ugyanis megrendezésre a bajnokság soron következő, immár 8. futama, a Cyprus Rally. Az írországi, valamint a belga szereplés után Cipruson újra versenybe száll a magyar páros, hogy tovább gyarapítsa bajnoki pontjait.
 
A Cyprus Rally egyik érdekessége, hogy az egyetlen olyan futam a bajnokságban, ami vegyes talajon zajlik, komoly kihívás elé állítva ezzel a mezőnyt, hiszen az aszfaltos részeket is murva gumikkal kell teljesíteni. A verseny másik érdekessége, hogy a ciprusi-görög területek mellett, török részeken is átvezetnek majd a gyorsasági szakaszok.
 
Az ifj. Érdi – Patkó kettősnek nemcsak a váltakozó talajú pályák lesznek ismeretlenek, hanem a versenyautó is, amellyel rajthoz állnak. Bár maradnak a megszokott típusnál, ezúttal nem a jól bevált Mitsubishi Evo X-zel, hanem egy ciprusi csapattól bérelt Evo IX-sel teljesítik majd az előírt gyorsasági szakaszokat.  Hogy jobban megszokják az új autót, a hétvégét megelőzően sort kerítettek egy hivatalos tesztre is, ahol bebizonyosodott, egy igen jól felkészített autóval versenyezhetnek majd a hétvége során.
 
A Belgiumban elért kategória győzelemmel az ifj. Érdi-Patkó páros jelentősen megnövelte a bajnoki pontjai számát, jelenleg a tabella ötödik helyéről várják a folytatást. Cipruson elsősorban a biztonságos célba érés lebeg a szemük előtt, azért nem titkolt céljuk, hogy – hasonlóan a belga versenyhez – újabb problémamentes és sikeres versenyt zárjanak vasárnap délután.
 
Pénteken a kvalifikációval veszi kezdetét a Cyprus Rally, szombaton és vasárnap pedig 8-8 gyorsasági szakasz vár a mezőnyre, hogy felvegyék a harcot a másodpercekkel és az ellenfelekkel.
 
ifj. Érdi Tibor: „Bérautóval fogjuk teljesíteni a ciprusi versenyt, ezért kedd délelőtt a rendező szervezésében részt vettünk egy teszten, ahol kiderült, tényleg egy maximálisan jól felkészített autót kaptunk. A legfontosabb azonban még sem az autó – kirívóan nagy különbség nincs a másikhoz képest -, hanem a gumik tesztelése volt. Eddig nem volt tapasztalatom, milyen is aszfalton murva gumikkal menni. A verseny taktikáját illetően talán a legfontosabb az lesz, hogy ésszel vegyük a féktávokat és beosszuk a gumikat. A teszten közel 40 kilométert mentünk, és nagyon jól éreztük magunkat az autóban, ami számomra legalább annyira fontos, mint az autó 100 százalékos felkészítése. Nagy jelentősége lesz a pénteki kvalifikációnak is, hiszen az első 15 legjobb eredményt elérő versenyző rajthelyet választhat. Nyilván szeretnénk elkerülni a „takarító” autó szerepét, ezért vagy nagyon gyorsan kell mennünk, vagy nagyon lassan.”
 
Patkó Gergely: „Nagyon erős autót kaptunk, és ami a mi malmunkra hajtja a vizet, az az, hogy helyi csapattól béreljük. A versenyautó beállításaival szinte nem is kellett foglalkoznunk a teszten, hiszen a bérbeadó tökéletesen tisztában van azzal, hogy ezeken a pályákon melyik beállítás lesz a legjobb.  Tökéletes ráhangolódás volt a hétvégére a teszt, várjuk már, hogy újra rajthoz állhassunk.”
 
Az Érdi Rallye Team együttműködő partnerei:
 
Poli Computer, Taxi 4, LISS, Cedrus, Agruniver Holding, Aloha, Blueinit, Fer-Vill, Sicam, HX, DWO, CrewPrint , Oxigas, Jobcenter, Royal Pub Tatabánya